Аспергилоза При Папагалите

самооскубване-папагали-скубане на пера
Самооскубване на папагал – Проблем и Отсраняване
май 8, 2022

Аспергилоза При Папагалите

Диетата на папагалите Жако,Амазона, Ара / Често допускани грешки при хранене на папагалите Жако, Амазона, Еклектус, Пионус Ара и други папагали / Болести при папагалите Жако, Амазона, Ара, предизвикани от лоша диета, лоша хигиена лошият въздух в помещенията .

Аспергилозата е незаразнопредавана гъбична респираторна инфекция на птиците, причинена от гъбичката Aspergillus, която се среща почти навсякъде в околната среда.

Аспергилус Фумигатус е най-честият вид на гъба, причиняващ заболяване, въпреки че Аспергилус Флавус, Аспергилус нигер. и други също могат да причинят проблеми.

Aspergillus не причинява инфекция, тъй като имунната система отблъсква вдишаните спори, преди те да доведат до заболяване. Въпреки това, когато имунната система е компрометирана, Аспергилус може да причини инфекция и може да причини често, дори и смърт.

ПРИЧИНИ

Стари и млади птици с отслабена имунна система поради стрес или друго заболяване
Африканските сиви папагали Жако, Амазоните, Пионус са по-склонни към аспергилоза от другите папагали
Ние от Развъдник за папагали „Папагалска Къща“, като специалисти в развъждането и здравословното хранене и здравословно отглеждане на папагали в плен, съветваме нашите клиенти да бъдат много внимателни към следните фактори и продукти за папагали:

.Нехигиенични условия за папагалите
.Недохранване на папагала
.Димове, парфюми и спрейове!
.По времето на употреба на лекарства като стероиди!
.Замърсени или остарели семенни миксове с неясен произход.
.Слънчогледови семки, фъстъци и орехи могат НАЙ-ЧЕСТО да бъдат носители на аспергилоза.
Презрелите и остарели плодове също могат да бъдат носители на тази гъбичка. Затова не хранете със застояли или презрели плодове. Гъбичната инфекция е често срещана при птици с дефицит на витамин А
Птиците който най-често имат дефицити на витамин А са папагали хранени със бедна диета а именно сухи семенни миксове.

СИМПТОМИ

Спорите на гъбичките се намират във въздушните торбички на белите дробове. И се разпространява през целия дихателен тракт. Ако не започне лечение навреме, те ще се разпространят в други органи в тялото. Острата аспергилоза възниква често при млади и нововнесени птици. Това се случва в момент на нисък имунитет а именно младите не са изградили все още силният имунитет а ново транспортираните папагали са били изложени на стрес който до голяма степен отслабва имунитета. Засегнатите птици ще показват признаци на загуба на апетит, затруднено дишане и ако не се лекува, папагала на време, той ще умре.

Когато има възпаление на въздушните торбички, това се нарича въздушен сакулит. Възрастните птици ще показват признаци на апатия, депресия, слабост и ще имат проблеми с дишането. Ако централната нервна система се зарази, птицата може да покаже треперене, загуба на координация и парализа.

Поклащане на опашка, тежко дишане при летене за известно време. Загуба или промяна в гласа. Безпокойство, често драскане на кожата и клюна по кацалката или клетката. Драскане с нокти в областта на трахеята ( областта на шията).

ЛЕЧЕНИЕ

Може да се извърши операция за отстраняване на достъпни лезии. Противогъбичните лекарства като итраконазол и амфотерицин В, нистатин и флуконазол могат да се прилагат перорално, локално, чрез инжектиране или пулверизиране, в зависимост от лекарството. Инхалации с лекарства и др.

Съобщава се, че итраконазол може да бъде токсичен за африканските сиви папагали Жако, в сравнение с други видове. Лечението обикновено е продължително и може да продължи 3 месеца.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

Ние от Развъдник за папагали „Папагалска Къща“ препоръчваме на нашите клиенти да се фокусират върху хранения с основна диета която е на базата на покълналите семена-които преминават множество измивания и дезинфекции, гарнирани със зеленчуци, или варива, гарнирани със зеленчуци и гранулирани храни от висок клас, на марки които произвеждащи само и единствено храни за папагали. Гранулирани храни за Жако, Амазона, Ара и всички други видове, които не съдържат изкуствени оцветители, аромати и консерванти.
За хората които все пак предпочитат сухите сменни миксове като диета на Жако, Амазона, Еклектус, Ара и други ние съветваме:
Когато храните птицата си със сухи семенни миксове, ползвайте висок клас такива, на доказани производители в бранша! Избягвайте използването на фъстъци в черупки. Не предлагайте цели орехи. Задължително оригинално пакетирани сухи семенни миксове които са произведени в лицензирани заводи!!! почиствайте редовно клетката на папагала си. Проветрявайте по често!

Аспергилозата може да бъде предотвратена чрез поддържане вашият папагал с добра хигиена, хранене и вентилация.