Жако ( African Grey )

Синьо-Жълт Ара ( Blue and Gold Macaw )
януари 9, 2017
Show all

Жако ( African Grey )

Psittacus е род африкански папагали в подсемейство палеотропични папагали. Има два вида: конгоански- африкански сив папагал (Psittacus Erithacus Erithacus) и по малкият на ръст сив африкански папагал (Psittacus Erithacus Timneh) .

В продължение на много години, Конго африкански сив папагал и Timneh африкански сив папагал са били класифицирани като подвидове ; първият номинира последният като Пoд вид Timneh . Въпреки това, през 2012 г. са били признати като отделен вид от BirdLife International , въз основа на генетични , морфологични , оперение и вокални разлики.

Тези папагали са намерени в първични и вторични дъждовнит гори на Западна и Централна Африка. Те са едни от най- интелигентните птици в света. Те се хранят предимно със палмови ядки, семена, плодове и листни, царевични култури , но са наблюдавани също да ядът охлюви и червей . Тяхната уникална склонност и способност да имитират говор и други , различни звуци ги прави най популярни домашни любимци.

Характеристики
( Psittacus Erithacus Erithacus ) Африканският сив папагал от Конго Psittacus Erithacus Erithacus е класифициран като застрашен (EN) на IUCN червен списък (1) и от октомври 2016 година е в списъка на Приложение I на CITES

Той достига дължина до 34 см и Тегло от 400 до 600 гр. според индивида .
Подобно на  големите видове папагали, жакото са дълголетни птици. В книгата на рекордите на Гинес е изброен сив папагал, зa който се твърди, че е живял в плен в продължение на 72 години, като най-дълго живеещите образец за вида.

Поведение – Емоционалност
Psittacus показват в тяхното поведение, неврофизиология и невроанатомията, удивителен случай на паралелна еволюция на съзнанието. Доказателство за човекоподобни нива на съзнание най-драматично се наблюдават в африканските сиви папагали.
– Декларацията на Кеймбридж за съзнателност:
За разлика от други папагали, дивите африкански жако папагали са документирани в моментите на имитиране на гласовете на няколко други видове. Изследванията на Irene Pepperberg с отглеждани в плен Жако , и по-конкретно птица на име Алекс,научно доказват, че Жако притежават способността да свързват прости човешки думи с техните значения, и да прилагат интелигентно абстрактните понятия за форма, цвят, номер, нулев смисъл и т.н. Според Pepperberg и други орнитолози, те изпълняват много познавателни задачи на ниво делфини, шимпанзета, и дори малки деца. Точно колкото Алекс може да разпознава предмети, толкова може да изразява и собствените си желания, което предполага, че Африканските жака правят разлика между външни особености и чувства. Като цяло, доказано е, че африканските сиви жака могат относително бързо да се учат, въпреки че са ограничени до по-елементарни и средностатически нива на мислене. Те са доказали, че са в състояние да правят логични изводи, но точно както е при маймуните, имат различни индивидуални различия в интелигентността. Например, в един експеримент, където храна е била скрита под чаши, Африканското сиво жако е показало, че ясно може да идентифицира къде точно се намира храната ако тя първоначално му е била показана.

Връзка с хората
Тези интелигентни птици са може би най интересните домашни любимци .

Всеки собственик на африкански сив папагал трябва да очаква да чуе редовните звуци на микровълнови печки, телефони, будилници, видео игри, и други , както и капеща вода, диви птици, както и всеки друг звук чуван често от папагала. Жако дори са били известни, с това че повтарят ругатни които са чувани от собственик, дори и след като вече не живеят с този собственик. Жако също имат способността да имитират, и правят разлика между различните гласове които чуват .
Въпреки тези страхотни качества те изискват специален ангажимент от техните собственици да предоставят по често едни взаимодействия и внимание . Те трябва да се отглеждат, хранят здравословно и да бъдат стимулирани и заети от хора и играчки или те могат да придобият саморазрушително поведение. Жакото изискват големи клетки, различни-разнообразни диети, които включват пресни храни, както и изобилие от безопасни и дъвчащи играчки. Ако не се имат предвид тези елементи, папагалите могат бързо да развиват неприятни поведения и в крайна сметка може да развият здравословни и психологични проблеми (като скубане на пера ), които са трудни за преодоляване.
Има дълга история на тези папагали които са присъствали в домовете като домашни любимци от страна на древните гърци , богати римски фамилии, крал Хенри VIII , португалски моряци и др.