Еклектус ( Eclectus Parrot )

Ара Арлекин ( Harlequin Macaw )
май 1, 2020
Show all

Еклектус ( Eclectus Parrot )

Папагалите Eclectus Roratus Roratus се срещат в северните части на Австралия, Нова Гвинея, Соломоновите острови, островите Малуки и други отдалечени тихоокеански острови. Папагалите Eclectus имат около 10 подвида, четири от които са предлагани на пазара като домашни любимци. В самото начало, още когато биват открити мъжките и женските папагали еклектус са смятани за два различни вида, поради ясно изразеният им полов диморфизъм. Мъжките са ярко зелени с оранжеви човки, а женските са ярко червени с черни човки.
В природата папагалите еклектус се хранят със семена, ядки, плодове, листни пъпки, цветове на различни растения и нектар. В домашни условия ежедневно трябва да им бъде осигурена прясна храна и вода.Както висчки останали папагали, така и този вид в домашни условия се нуждае от балансирана и питателна хранителна диета. Диетата трябва да включва 35-40% висококачествена гранула подходяща за еклектуси, 60%  покълнали семена,плодове и зеленчуци под формата на питателни салати. А сухите семената и ядките могат да бъдат предлагани като лакомство или награда, по време на обучението на птицата.Тъй като храносмилателният тракт на еклектусите е адаптиран към диета богата на влакнини, то техният хранителен режим трябва да бъде основно съставен от плодове и зеленчуци. Мазните храни и богати на фибри трябва да съставляват малка част от техният хранителен режим.
Пресните зеленчуци, които можете да предлагате на вашият папагал включват – зелен грах, краставица, сладка царевица, броколи, моркови, маруля, патладжан, Тиквички, тиква, зелени чушки, листа и цветове от глухарче, киселец, домати и др. А някои от плодовете, които могат да бъдат предлагани (без костилките и семките) и са безопасни за вашият пернат любимец са – ябълка, круша, праскова, кайсия, банан, ягода, боровинки, къпини, сливи, грозде и други.
Авкодото е токсично и води до фатален край за птицата, за това никога не бива да бъде експериментирано с него.
За да бъде вашият еклектус здрав, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат неизменна част от неговата диета.
Клетката трябва да бъде достатъчно голяма и удобна за птицата, за да може тя да се движи свободно вътре и да се чувства комфортно. В клетката трябва да бъдат разположени кацалки, купи за храна и вода, както и различни играчки, с които вашият любимец да се занимава, когато виеню отсъствате от дома си.
Хигиената е неизменна част от отглеждането на тези птици. Ежедневно трябва да бъдат добре почистени купите за храна и вода, а веднъж седмично трябва да бъде почистван подът на клетката и останалите принадлежности на птицата.
Папагалите еклектус са птици, които могат лесно да бъдат опитомени и социализирани. Те са срамежливи птици и ще имат нужда от известен период, в който да опознаят обстановката, да свикнат с вашият глас и ежедневието във вашият дом.
Разбира се ръчно хранените птици нямат нужда от много опитомяване, тъй като те са свикнали да комуникират с хора и усещат нашият допир и няма да имат против да бъдат взети на ръка още от първия ден, в който пристигнат в новият си дом. А когато вашият пернат приятел изгради силна връзка с вас и ви има доверие, той ще ви дари с много любов и незабравими моменти.
Физическите дейности са част от ежедневието на един такъв интелигентен пернатко. Добре е да имат предоставени различни дървени катерушки, играчки, кокосови въжета, свежи клонки, които ще могат да гризат и да се забавляват. В противен случай при липса на внимание от страна на стопанина и липса на различни занимателни играчки – птицата е склонна да започне да крещи, да руши различни предмети със силният си клюн, да се самонарани и да започне да скубе оперението си.
Ако се нуждаете от съвет за правилното, здравословно хранене и отглеждане на вашият любимец, не се колебайте да се свържете с нас на посочените по горе телефони или  контактни форми. С удоволствие ще се отзовем!